Pečení

Pečení je dalším a zároveň nejstarším způsobem přípravy jídla, ke kterému nedochází ve vodě (popř. v mléce), ale je zde využito suchého tepla a to buď na otevřeném ohni, v troubě nebo peci. Pečení je vhodné na přípravu větších kusů masa, což má za následek delší dobu přípravy než při vaření. Při pečení je také důležité kontrolovat, zda má maso popř. jiná surovina pod sebou dostatek vody nebo tuku, aby nedošlo k připálení. Maso se také v průběhu pečení polévá vodou nebo vlastní šťávou, čímž dojde ke zhnědnutí masa na povrchu, které vylepší chuť pokrmu. Péct se může jakýkoliv druh masa (především červené, které se pak nazývá jako pečeně) nebo kořenová a hlízovitá zelenina.

Při pečení umístíme surovinu buď na pekáč, rožeň nebo gril, aby docházelo k rovnoměrnému proudění tepla, a aby každá strana byla pečena stejně. Existuje několik druhů pečení od nízké teploty po vysokou teplotu pečení či dokonce kombinaci nízkých a vysokých teplot. Každá z těchto metod má své vlastní využití a výhody. Pečení při nízkých teplotách (95°-160°) se využívá při přípravě velkých kusů masa (krůta, celá kuřata), kdy je potřeba danou surovinu důkladně propéct, ale zamezit ztrátě vody. Maso pečené tímto způsobem je pak měkčí a lahodnější. Pečení při vysokých teplotách je pak vhodné pro menší kusy masa např. filety, aby bylo maso hotové dříve, než se vypaří všechna šťáva. Kombinace teplot znamená, že se sice maso peče většinu doby na nižší teplotu, nicméně na začátku resp. na konci pečení se teplota zvýší, aby se vytvořila křupavá a lahodná kůrka.

Komentáře: 0
Přečteno: 4641
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print




Tematické vyhledávání

Monini Olive Oil Evian Water Margaux

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE