Dušení

 

Dušení je dalším procesem přípravy jídla, které je velmi podobné vaření s tím rozdílem, že se používá výrazně menšího množství vody a pokrm se dusí ve vlastní šťávě v uzavřené nádobě. Na surovinu působí více než voda horká pára do 100°, která zaručuje, že maso připravované tímto způsobem bude výživnější a chutnější. Dušení je vhodné použít na menší kusy masa, ke kterým lze libovolně podle chuti přidat jakoukoliv zeleninu, víno nebo dokonce ovoce (např. ananas). Mezi nejčastěji dušené druhy masa patří kuřecí, mořské plody nebo ryby. Pokrm se pak může zahustit pomocí jíšky, mouky nebo smetany.

Existuje několik druhů dušení. Mezi ty nejznámější a hojně využívané patří dušení ve vlastní šťávě, kdy se nejprve kousky masa osmahnou a následně přidá zelenina, koření, sůl aj. a celá směs se nechá pod pokličkou podusit. Dalším způsobem dušení je tzv. Ragú, kdy se kousky masa dusí pod pokličkou ve šťávě připravené z mouky. Dušené maso má také vynikající chuť, když použijeme gratinování – tj. zapečení dušených kousků masa nejčastěji sýrem.

Komentáře: 0
Přečteno: 2027
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print




Tematické vyhledávání

Monini Olive Oil Evian Water Margaux

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE