Vaření

Vaření je procesem přípravy jídla za použití tepelné energie. Během vaření může také dojít ke změně chuti, konzistence, vzhledu či chemických vlastností daných ingrediencí. Samotný proces vaření probíhá nejčastěji ve vodě (popř. v mléce), kde se tepelná energie přenáší z  kapaliny do pokrmu.

Po celém světě se nachází nespočetné množství technik a přísad, které odráží unikátní environmentální, kulturní a ekonomické tradice dané země. Kuchaři si také můžou vybírat z velkého množství surovin, nástrojů či metod tak, aby bylo dosaženo žádaného výsledku, zde patří např. pečení, smažení, restování aj. Rozvoj zemědělství, obchodu a dopravy mezi civilizacemi výrazně přispěl k rozvoji technik vaření a především k rozšíření nových surovin používaných při vaření. Mezi nejčastěji používané suroviny patří ty, které jsou bohaté na proteiny, tuky, sacharidy a především vitamíny např. maso, zelenina, luštěniny, brambory a mléčné výrobky.

Vaření většinou probíhá podle předem daného receptu, ale vaření každého kuchaře je velmi osobité a záleží jen na dané osobě, jakou bude mít výsledný pokrm chuť. 

Komentáře: 0
Přečteno: 1501
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print




Tematické vyhledávání

Monini Olive Oil Evian Water Margaux

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE