Jak předcházet nehodám v kuchyni

Hrnec nebo pánev na sporáku otočte vždy uchem nebo rukojetí dovnitř, aby je na sebe nestrhlo dítě nebo nepřevrhl někdo z dospělých. Kvůli této zdánlivé maličkosti už bylo popáleno mnoho dětí.

Nenechávejte na sporáku látkové kuchyňské potřeby, jako jsou utěrky, chňapky a podobně. V případě nechtěného zapnutí hořáku by mohly způsobit požár.

Nepokládejte na sporák předměty z umělé hmoty, neboť se mohou rozpustit působením tepla z hořáku.

Pokud chcete zamezit přepalování tuku při grilování masa a snížit riziko jeho vzplanutí, vhoďte na pánev pár kousků suchého chleba, které nasají vypečený tuk z masa.

Během vaření neodcházejte od sporáku. Může se stát, že vás něco rozptýlí a jídlo se připálí nebo začne hořet.

Pokud máte elektrický sporák, pořiďte si speciální krytky na plotýnky. Přestože plotýnky po vypnutí přestanou být červené, mohou být stále velice horké. Po vypnutí je proto překryjte, abyste upozornili na to, že jsou stále horké.

Nejezte jídlo, které obsahuje majonézu a bylo ponecháno mimo lednici. Rovněž vyhoďte sklenici majonézy, pokud byla otevřená a něco v ní zbylo. Přestože se nemusí zdát zkažená, může vám způsobit otravu.

Vždy si umyjte ruce a veškeré použité kuchyňské náčiní po manipulaci se syrovým masem. Nebezpečné bakterie se zničí vařením, ale mohou se přenést na jiné jídlo, které není tepelně upravováno.

Jak si poradit s požáry v kuchyni

Nikdy se nepokoušejte hasit hořící tuk vodou. Voda a olej se odpuzují a prudkým zchlazením rozpáleného tuku můžete způsobit prudkou reakci, při které se tuk rozprskne po kuchyni, čímž vás může velice vážně ohrozit.

Pokud tuk na pánvi vzplane, přikryjte ji pokličkou, dokud se při tom nepopálíte. Oheň by měl sám zhasnout kvůli nedostatku kyslíku.

Pokud není možné pánev přikrýt pokličkou, vhoďte do hořícího tuku jedlou sodu.

Když otevřete dvířka od trouby a pokrm vzplane, zavřete dvířka od trouby a vypněte ji, nedostatek kyslíku by měl zamezit dalšímu hoření. Pokud v troubě něco hoří i za zavřenými dvířky, připravte si hasicí přístroj nebo jedlou sodu, než ji otevřete. Náhlý závan vzduchu by mohl plameny rozdmýchat.

Běžné balení jedlé sody je na úspěšné uhašení ohně poměrně malé. Sesypte proto dvě nebo tři balení do jedné velké plechovky, kterou budete mít stále po ruce. Nenechávejte ji ale na sporáku nebo nad ním, abyste v případě požáru nemuseli riskovat popáleniny, když pro ni budete sahat.

V případě, že závěsy na okně jsou blízko sporáku, vždy okno při vaření zavírejte. Náhlý závan větru by je mohl přiblížit k zapnutému sporáky a závěsy by mohly chytit.

Pokud ale závěsy začnou hořet a nemáte po ruce hasicí přístroj, okamžitě zavolejte hasiče a v žádném případě se nepokoušejte oheň uhasit sami.  Oheň se po závěsech šíří velice rychle a mohlo by dojít k popáleninám.

Hasicí přístroj se hodí mít po ruce v každé kuchyni. Můžete jej umístit dovnitř kuchyňské skříňky, pokud vás v kuchyni esteticky ruší, ne však blízko sporáku. Hasicí přístroje potřebují být čas od času překontrolovány, doplněny nebo nahrazeny novými, proto si pozorně přečtěte návod. Může se totiž stát, že až jej budete potřebovat, nebude fungovat. Pokud chcete hasicí přístroj používat efektivně, musíte si být jistí, že víte, jak s ním zacházet, předtím, než oheň vypukne.

Komentáře: 0
Přečteno: 3047
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print




Tematické vyhledávání

Monini Olive Oil Evian Water Margaux

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE