Jednoduché rady při vaření

Jak na trouby a jiné kuchyňské spotřebiče

Na pečení masa nebo brambor je nejlepší pekáč, na sušenky používáme plech.

Hrnec nebo pánev umístíme vždy tak, aby je na sebe nemohly strhnout děti nebo aby se nemohly na někoho převrátit. Mnoho dětí se tak už ošklivě popálilo.

Elektrickou troubu rozehřejeme alespoň deset minut před pečením. Plynová se rozehřívat nemusí, plamen se rozhoří ihned.

Abychom zabránili přichytávání jídla k pánvi, po rozehřátí na ni nalijeme trošku oleje.

Lze snadno zjistit, jestli je pánev dost horká – stačí si navlhčit prsty a pocákat jimi pánev. Pokud kapky zasyčí a odskakují od pánve, je již připravená ke smažení.

Máslovějšího popcornu z mikrovlnky docílíme, když jej vyjmeme o dvacet nebo třicet sekund dříve než obvykle.

Jak na to, když se něco nepovede

Pokud je výpek z masa příliš slaný, přidáme do něj pár špetek cukru.

Pokud se nám povede přesolit omáčku nebo polévku, přidáme pár čerstvých brambor. Ty sůl vstřebají a před servírováním je můžeme vyjmout z pokrmu.

Jak na pečení

Na pečení masa nebo brambor je nejlepší pekáč, na sušenky používáme plech.

Na pečení používáme střední (M) nebo velká (L) vejce. Při použití extra velkých (XL) vajec, může dort „spadnout“, když chladne.

Do listového těsta dáváme studenou vodu, s horkou vodou se drolí.

Když koláč sypeme ovocem nebo oříšky, obalíme je nejprve v mouce (nejjednodušší je protřepat je s moukou v sáčku). Když jsou ingredience obaleny v mouce, lépe proniknou do těsta.

Plech na muffiny naplníme jednodušeji a bez nepořádku, když použijeme naběračku na zmrzlinu.

Jak na zeleninu

Abychom při vaření zeleniny zachovali její barvu, přidáme trošku mléka.

Abychom odstranili přirozenou sladkost kukuřice, přidáme před jejím vařením do vody špetku cukru.

Při vaření zelí může nepříjemně načichnout celý dům. Abychom zápach odstranili, přidáme do vody osminu lžičky octa.

Jak na plody moře

Zápachu při smažení ryb se vyhneme, když pánev při smažení poklademe tenkými plátky citrónu.

Zápachu při vaření krevet se vyhneme, když do hrnce přidáme celerovou nať.

Jak na vajíčka

Vejce se budou lépe loupat a nebudou ve vodě praskat, když před varem přidáme 2 polévkové lžíce octa na jeden litr vody.

Vejce se nám budou lépe šlehat, když k nim přidáme trochu mléka.

Do omelety přidáme trochu vody.

Nejlepších vajíček na tvrdo dosáhneme tak, že je dáme vařit do studené vody, a když voda začne vařit, stáhneme hrnec z plotny a necháme je v horké vodě dvacet minut odstát. Bílky nebudou tuhé a žloutky budou krásně žluté.

Volí oka otočíme bez poškození nejlépe jen pomocí obracečky. Vždy použijeme novou – nikdy ji nenecháme položenou na horké pánvi ani jí pánev nečistíme. Takto zůstanou okraje volích ok krásně hladké.

Jak na drůbež

Šťavnatějšího kuřete dosáhneme, když je budeme péct prsy dolů.

Krocana pečeme dozlatova, pak jej přikryjeme alobalem.

Šťavnatého krocana dosáhneme, když ho budeme podlévat.

Doba pečení závisí na tom, zda krocana pečeme v pekáči s víkem nebo bez něj a zda je naplněný nádivkou nebo není. Podlévání dobu pečení prodlužuje.

I ti, kteří dbají na své zdraví, by si měli alespoň jednou za rok dovolit zhřešit, a to na svatoštěpánské huse nebo kachně. Aby měla krásnou zlatavou barvu, byla voňavá a šťavnatá, pečeme ji na másle nebo sádle. Pomažeme ji nahoře a kousek můžeme vložit i dovnitř. Následným podléváním také dosáhneme lepšího výpeku.

Jak na maso

Pokud chceme dietní masovou směs z mletého masa, po osmažení maso přecedíme, abychom se zbavili většiny tuku.

Mleté maso se nebude přichytávat, pokud pánev jemně posolíme, než přidáme maso.

Steaky obracíme kleštičkami nebo obracečkou. Nepoužíváme vidličku – uniká pak šťáva.

Slaninu sejmeme z pánve chvíli před tím, než je úplně hotová. Bude se dopékat ve vlastní šťávě ještě mimo pánev.

Při grilování masa rozložíme pár krajíčků suchého chleba na rošt grilu. Chleba vstřebá kapající tuk, zmírní kouř a může zabránit vzplanutí mastných par.
 

Komentáře: 0
Přečteno: 3653
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print




Tematické vyhledávání

Monini Olive Oil Evian Water Margaux

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE