Tipy na přípravu pokrmů

Jak na trouby a jiné kuchyňské spotřebiče

Troubu rozehřejeme alespoň deset minut před pečením.

Lze snadno zjistit, jestli je pánev dost horká – stačí si navlhčit prsty a pocákat jimi pánev. Pokud kapky zasyčí a odskakují od pánve, je již připravená ke smažení.

Maso nikdy nekrájíme na dřevěném prkénku. Bakterie v syrovém mase mohou být smrtelně nebezpečné. Dřevo je pórovité a hrozí, že zelenina nebo ovoce krájené na stejném prkénku mohou na sebe tyto bakterie nachytat. Proto máme jedno prkénko z tvrdého plastu vyhrazeno jen na krájení masa. Speciální čisticí prostředky by bakterie zřejmě zničily, ale na druhou stranu, kdo by chtěl v jídle chlór?

Když dáme struhadlo na pár minut do mrazáku, nebude se nám na ně lepit sýr při strouhání.

Při přípravě máslových krémů dáme metličky mixéru na pár minut pod horkou vodu, krém se tak bude snáze šlehat.

Struhadlo čistíme kartáčem (můžeme použít i zubní kartáček, (ten musí být ale samozřejmě nový a čistý), tím si ochráníme prsty před oděrkami.

Zhnědnutí avokádové pomazánky (guacamole) zabráníme jednoduše tak, že do ní vložíme pecku z avokáda.

Jak na marinování

Nikdy znovu nepoužíváme marinády, které přišly do styku se syrovým masem. Namáčením již hotového jídla do takovéto omáčky se jídlo znehodnotí. Dokonce i náčiní (vidličky, kleštičky apod.), které jsme používali na syrové maso, se již nesmí použít na maso hotové.

Na marinování nikdy nepoužíváme hliníkovou nádobu. Potraviny by změnily barvu a nádoba by se zničila.

Jak na pečení

Sáček na zdobení dortů naplníme jednoduše tak, že ho dáme do velké sklenice nebo vázy a přehneme přes její okraj. Můžeme tak použít obě ruce a vyhneme se nepořádku.

Při vymazávání plechu máslem držíme máslo za jeho obal (nebo si vezmeme igelitový sáček), abychom si zbytečně neumazali ruce.

Při odměřování ingrediencí podle hrnků musí být máslo do hrnku napěchováno.

Mouku naopak do odměřovacího hrnku nepěchujeme – nasypeme ji do hrnku a „čepici“ odkrojíme nožem, tak aby byla mouka zarovnaná s okrajem hrnku.

Při odměřování másla vyložíme odměřovací hrnek igelitovým sáčkem, máslo pak půjde jednoduše vyndat.

Jak na vajíčka

Žloutky od bílků oddělíme nejlépe, když jsou vejce studená.

Sníh šleháme, když bílky dosáhnou pokojové teploty (cca po třiceti minutách). Šlehání tak trvá kratší dobu.

Sníh nikdy nešleháme v hliníkové nádobě; změnil by barvu i chuť.

Nadýchanější vejce dostaneme, pokud je šleháme, až když dosáhnou pokojové teploty.

Nejlepší sníh vyšleháme v měděné nádobě. Měděné nádobí ale nepoužíváme, pokud šleháme šlehačku nebo přidáváme prášek do pečiva (vinný kámen).

Vejce se nám budou lépe šlehat, když k nim přidáme trochu mléka.

Do omelety přidáme trochu vody.

Jak na zeleninu

Slzám při loupání cibule můžeme zabránit tak, že ji loupeme pod tekoucí vodou.

Slzám u krájení cibule se vyhneme tak, že ji před krájením dáme do ledničky.

Srdce salátu vyjmeme jednoduše tak, že jím bouchneme o dřez. Srdce pak samo vypadne.

Salát trháme rukama nebo použijeme plastový nůž. Při krájení kovovým nožem okraje salátu hnědnou.

Salát můžeme osušit odstředěním vody. Omytý salát položíme na utěrku, chytneme všechny její rohy a kroužíme rukama ve velkých kruzích – voda se tak odstředí a salát bude suchý. Pozor, voda bude stříkat okolo, je proto lepší jít někam ven!

Salát můžeme osušit stejným způsobem, i když nemáme možnost jít ven. Jen místo utěrky použijeme igelitový sáček vyložený papírovými ubrousky, které vodu zachytí.

Mrkev oloupeme nejlépe až po jejím uvaření – ušetříme tak čas a námahu při škrábání za syrova a hlavně důležité vitamíny ze slupky zůstanou v mrkvi, místo toho, aby byly odstraněny při jejím oloupání před vařením.

Chilli papričky mohou popálit ruce. Popálení se zbavíme, když ruce namočíme na chvíli do mléka.

Sladké brambory půjdou snadno oloupat, když do nich vetřeme trochu rostlinného oleje.

Čerstvý zázvor půjde lépe nastrouhat, když jej dáme do mrazáku.

Jak na některé další kuchyňské záležitosti

Vodu necháme chvíli odtéct, než ji použijeme, tím se vyhneme naneseným kovům. Pokud potřebujeme horkou vodu, ohřejeme ji v mikrovlnce nebo na sporáku. Nepoužíváme horkou vodu z kohoutku, ta může obsahovat olovo z trubek a jiné nečistoty.

Abychom se vyhnuli hrudkám, přidáváme tekuté přísady do suchých, ne naopak.

Rybí šupiny půjdou lépe odstranit, když je pět minut před stahováním potřeme octem.

Šlehačku ušleháme rychleji, když použijeme studenou nádobu. Můžeme zchladit také šlehací metličky.

Čerstvého koření a bylinek je třeba více než stejného druhu v usušeném stavu.

Je dobré mít v kuchyni po ruce jednorázové rukavice. Můžeme je použít při veškeré špinavé práci (čištění syrového masa apod.) a pak jednoduše vyhodit. Rukavice nám zaručí lepší ochranu před bakteriemi než pouhé umytí rukou.

Rozmrazení ryb v mléce jim dodá na chuti. Před tepelnou úpravou však ryby z mléka vyjmeme.

Dozrání ovoce pomůžeme tak, že je dáme do sáčku s jedním zralým kusem. Zralé ovoce přidá „zrající plyny“, které urychlí proces zrání.

Kukuřičné lupínky nadrtíme jednoduše tak, že je uzavřeme do igelitového sáčku a přejedeme válečkem na nudle.

Jak na cibulový a česnekový zápach

Cibulového nebo česnekového zápachu na rukou se zbavíme tak, že je přejedeme nerezovou lžičkou pod studenou vodou. Podobně můžeme využít i nerezový dřez.

Komentáře: 0
Přečteno: 3118
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print




Tematické vyhledávání

Monini Olive Oil Evian Water Margaux

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE