Jak správně nakupovat

 

Bezpečnost potravin především

Všichni předpokládáme, že potraviny nabízené v obchodech jsou bezpečné, ale jak si můžeme být jistí, že jídlo, které si koupíme a přineseme domů, je nezávadné? Naštěstí existují zásady, kterými se můžeme při nákupu řídit. Například nakupovat od dodavatelů s dobrou pověstí, před nákupem zboží zkontrolovat a ihned po nákupu ho uložit doma podle zásad správného skladování- to se týká především rychle se kazícího zboží.

Vysoké riziko představují potraviny, které jsou náchylné na výskyt potravinových bakterií. Mezi ně obecně patří rychle se kazící potraviny s krátkou dobou trvanlivosti jako například:

  • Mléčné výrobky

  • Polotovary

  • Rozporcované/nasolené maso

  • Hotová jídla

Je důležité, aby rizikové potraviny byly skladovány tak, abychom zamezili vzniku bakterií a vyloučili možnost otravy jídlem. Rizikové potraviny by měly být skladované v kontrolovaných teplotních podmínkách tak, jak je to doporučené na etiketě výrobku.

 

Rady pro nakupování potravin

Ujistěte se, že vaše jídlo je nezávadné; přečtěte si naše rady na nákup bezpečných potravin:

  • Vždy zkontrolujte datum spotřeby na obalu výrobku.

  • Chlazené potraviny ihned po nákupu uskladněte doma nebo používejte chladící tašku.

  • Dejte si pozor na obchody s nedostatečnou hygienou.

  • Nekupujte zboží s poškozeným obalem.

  • Ujistěte se, že syrové maso je pečlivě zabalené.

  • Při ukládání nakoupeného zboží do tašek dbejte na to, aby syrové potraviny a hotová jídla byly uložené odděleně.

  • Snažte se kupovat chlazené nebo mražené potraviny až úplně nakonec.

  • Balte chlazené a mražené potraviny dohromady-nejlépe do chladící tašky.

Jedna věc je jistá. Platíte za pohodlí. Jestliže váš největší problém spočívá v nedostatku peněz, můžete je nahradit trochou času a úsilím:

Vyhýbejte se hotovým pokrmům a rychlému občerstvení. Nejenže jsou tato jídla drahá, jsou rovněž nezdravá a navíc plná chemických přísad.

Naučte se uvařit několik rychlých a jednoduchých jídel, jako jsou těstoviny, dušené pokrmy nebo plněné pečené brambory.

Pokud máte ve zvyku kupovat si oběd, raději si připravte vlastní sendviče.

Nenakupujte jen v drahých supermarketech, pokud je to možné, zajděte do místních obchůdků a diskontů.

Větší obchodní řetězce mají často výhodné vlastní řady výrobků zahrnující konzervovaná rajčata, vařené fazole a chleba.

Občas je výhodné investovat do dobrých věcí. Příležitostně můžete koupit kvalitní olivový olej, trochu čerstvého parmezánu atd.

 

Dodržováním těchto zásad můžete ušetřit až 50% vašeho týdenního rozpočtu na potraviny a stále jíst opravdu dobře.

Zaměřte se na vyváženou stravu: jezte hodně ovoce a zeleniny, potraviny s obsahem škrobu, dostatek proteinů, vyhýbejte se přílišnému množství nasycených tuků a šetřete také cukrem a solí.

Nikdy nenakupujte jídlo s prázdným žaludkem, jinak skončíte u sladkostí a potravin s nízkou výživovou hodnotou, které vlastně ani nepotřebujete.

Uvědomte si, co potřebujete, a před nákupem si napište seznam.

Snažte se dodržovat nákupní seznam, ale pokud se objeví opravdová možnost výhodného nákupu, buďte flexibilní.

Dohodněte se s přáteli a nakupujte společně ve větším množství. Vyplatí se to zvláště při nákupu rýže, brambor, fazolí, kávy, čaje, cukru atd.

Nakupujte ovoce a zeleninu ve vašem místním obchůdku a dávejte přednost sezónnímu zboží.

Spřátelte se s místním pekařem, zelinářem, obchodníkem s rybami nebo řezníkem. Zeptejte se jich, které potraviny jsou výhodné pro někoho s omezeným rozpočtem.

Pokuste se obměňovat svůj jídelníček. Podívejte se na počet lidí, kteří po složení státní zkoušky na univerzitě nejsou schopni pozřít další dávku svých dříve oblíbených fazolí. Strašidelné.

 

Tipy, aby vaše jídlo zůstalo nezávadné

Ujistěte se, že Vy a vaše rodina vaříte a skladujete jídlo bezpečně:

  • Chlazené jídlo uložte ihned po nákupu do ledničky nebo mrazáku.

  • Připravujte a skladujte syrové a vařené potraviny odděleně.

  • Ukládejte syrové maso a ryby do spodních přihrádek vaší ledničky.

  • Udržujte nejchladnější část vaší ledničky při teplotě 0-5°C.

  • Kontroluje datum spotřeby potravin a neuchovávejte, a už vůbec nepoužívejte prošlé potraviny.

  • Před přípravou jídla si svědomitě umyjte ruce, také si je myjte během vaření, po práci se syrovým masem či rybami, po návštěvě toalety nebo po hraní s vašimi domácími mazlíčky.

  • Držte své domácí zvířátka z dosahu vašeho kuchyňského náčiní a pracovní plochy.

  • Udržujte vaši kuchyň čistou; umývejte pracovní plochu a kuchyňské nástroje mezi zacházením se syrovými a vařenými potravinami.

  • Vařte jídlo svědomitě, vždy dodržujte návod na obalu.

  • Při ohřívání jídla se ujistěte, že je dostatečně teplé.

  • Nejezte jídlo, které obsahuje syrová vejce; vejce vždy uchovávejte v ledničce.

  • Promíchejte jídlo připravované v mikrovlnce v průběhu vaření- před podáváním se ujistěte, že je dostatečně teplé a podívejte se, jestli je opravdu řádně propečené.

  • Uchovávejte teplé potraviny v teple a studené v chladnu; nenechávejte je jen tak odložené na kuchyňské lince.

 

Komentáře: 0
Přečteno: 2215
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print




Tematické vyhledávání

Monini Olive Oil Evian Water Margaux

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE