Vinný glosář
Aroma -
Vůně vína. Existuje v podstatě nekonečně mnoho různých aromat vína a stejně tolik přídavných jmen, která se je snaží popsat. Správné vychutnání vína je to, co umožňuje opravdové odhalení a popsání aroma.
Bohaté - Méně častá definice vína. „Bohaté“ se používá pro vína s plnou chutí a lehkou nakyslostí.
Buket - Buket je tvořen kombinací všech jednotlivých aromat ve víně.
Cit / vkus - To, jak každý vnímá chuť a příchuť vína v ústech.
Delikátní/lahodné - Lehká textura a jemné příchutě. Delikátní víno by se nemělo podávat s výrazně aromatickými jídly.
Druhové - Víno vyrobené z jedné dominantní odrůdy, která je uvedená na etiketě.
Dub - Vůně, chuť a charakter vína daný uskladněním v dubových sudech. Vína většinou prochází fermentací právě v sudech dubových nebo nerezových.
Dýchat - Provzdušňovat nebo umožnit vzduchu mísení s vínem.
Enologie/enofil - Věda o vínu nebo někdo, kdo se vínem zabývá. Po přečtení této internetové stránky se i z vás stane enofil, tedy znalec vín.
Fermentace - Proces přidávání kvasinek k rozmačkaným hroznům, aby došlo k následné přeměně cukru v alkohol. Metody fermentace a doba jejího trvání se liší.
Finiš/výsledná chuť - Konečná chuť přetrvávající ve vašich ústech. Správný finiš by měl v ústech přetrvávat delší dobu, naopak finiš, který se brzy vytratí, není příliš žádoucí.
Forward/nástup - Dominantní složka ve víně, která je cítit při prvotním ochutnání, například „ovocný nástup“.
Glycerin - Složený alkohol, který vínu dodává plnost.
Hebké - Výraz pro jemná, hedvábná vína s nízkou mírou kyselosti a malým obsahem tříslovin, která obsahují vysoký podíl glycerinu.
Hedvábné - Mající jemnou texturu a finiš. Hedvábná vína postrádají třísloviny, a naopak obsahují relativně hodně glycerinu.
Charakter - Prvky ve víně, které daný druh odlišují od ostatních. Správné víno by mělo mít svůj charakter.
Jemné - Víno, které působí příjemně v ústech, většinou s málo tříslovinami a kyselinami.
Jiskrné - Většinou spojeno s množstvím kyselin ve víně, častěji se týká vín bílých. Používá se pro vína svěžího a lehkého charakteru.
Komplexní/složité - Mající mnoho různých příchutí a aromat. Správné víno by mělo být komplexní.
Kořeněné - Mající velmi aromatickou a kořeněnou chuť, může se jednat například o chuť máty, hřebíčku, skořice, vanilky nebo pepře.
Kvasinky - Živé organizmy, které jsou nezbytné pro fermentaci, při které se hroznová šťáva mění v alkohol.
Květové - Aroma ve víně připomínající květiny.
Kyselé/kyselost - Jedná se o jednu s chutí vína. Všechny vína obsahují v přirozené formě kyseliny, ale ty by vždy měly být v souladu s ovocnými a jinými příchutěmi. Přítomnost kyselin je nutná při stárnutí vína a dodává mu svěží, výraznou chuť. Kyselost vnímá člověk chuťovými pohárky umístěnými po stranách jazyka.
Magnum - Vinná láhev, do které se vejde dvakrát tolik vína (1500ml) v porovnání s normální lahví (750ml).
Meritage - Slovo používané pro kalifornská vína. Jsou to tamní vína křížená s odrůdami z Bordeaux. Označuje vína vyšší kvality než vína stolní.
Mošt - Směs rozmačkaných hroznů, slupek a semen, ze kterých se získává červené víno.
Mladé víno určené k přímé spotřebě. Slovo znamenající ve francouzštině „nové“.
Ovoce / ovocné - Označení vín, která výrazně připomínají chutí a aromaty ovoce.
Oxidace - Vystavení vína kyslíku. Určitá dávka kyslíku je žádoucí a nutná, avšak příliš mnoho kyslíku promění víno v ocet.
Pecky - Semena hroznů, která jsou zdrojem tříslovin v červených vínech. Pecky také můžou dodávat trpkou chuť, a proto je nutné kontrolovat, jak dlouho jsou spojená se šťávami.
Plné - Víno, které doslova „zaplní“ ústa svou příchutí a alkoholem. Plné víno bývá hustší.
Pojmenování - Jedno specifické místo, odkud dané víno pochází. Většina evropských vín je pojmenována častěji podle oblasti, odkud pochází, než podle vlastní odrůdy daného vína.
Provzdušnění - Umožníme vínu „dýchat“ tím, že ho vystavíme kyslíku. Provzdušnění vína pomáhá zrání vína a rozvinutí plného aroma, zejména pak u červených vín. Jedna z provzdušňovacích technik je číření.
Punt / vroubek - Vroubek na dně mnoha vinných lahví.
Robustní - Přídavné jméno pro vína s plnou chutí a tělem, s vysokým obsahem alkoholu.
Ročník - Rok sklizení vína. Ročník výroby je uveden na obalu každého vína.
Sediment / usazenina - Část na dně láhve vína. Usazenina není nijak závadná a je přirozenou součástí vína.
Sladké - „Sladké“ se často nesprávně zaměňuje za „ovocné“. Sladké značí přítomnost zbytkového cukru, který zde zůstal po přeměně hroznové šťávy na alkohol. Některá suchá vína mají sladké aroma, které ve skutečnosti pochází z chuti zralého ovoce.
Sloupky - Viditelné stopy po oleji, které zůstávají na okraji sklenice od vína poté, co byla sklenice obrácena. Udávají míru alkoholu, glycerinu a cukru. Čím jsou sloupky delší, tím více obsahuje víno právě cukrů, glycerinu a alkoholu.
Sommelier - Zaměstnanec restaurace, který má velmi dobré znalosti o vínech a pomáhá zákazníkům s výběrem správného vína.
Stáčení / dekanování - Přelévání vína z původní nádoby do jiné (dekantér, karafa), což vínu umožňuje „dýchat“.
Suché - Často používaný popis vína. Suché víno má po fermentaci jen málo nebo vůbec žádný zbytkový cukr.
Tanin / tříslovina - Ingredience přirozeně obsažená ve slupce, semenech a stoncích hroznů. Třísloviny jsou většinou obsaženy v červených vínech a v ústech vyvolávají suchou chuť a svrašťují rty. Třísloviny jsou nezbytnou složkou červených vín a během stárnutí vína pomalu mizí.
Tělo - Textura a váha vína. Tělo dodává vínu látka zvaná glycerin.
Trpké / kyselé - Obsahující příliš mnoho kyselin nebo tříslovin, typické pro štiplavá vína. Většinou postrádají ovoce.
Trpké / trpkost - Trpkost by se dala popsat jako chuť, která vyvolává svraštění rtů, které vyvolávají třísloviny a kyseliny obsažené ve víně. S postupným stárnutím vína většinou dochází k pozvolné ztrátě trpkosti.
Velké - Jeden z popisů vína, který se používá pro vína plného aromatu. Velké víno má silné aroma a příchuť.
Vinař - Výrobce vína – osoba, která dělá všechna rozhodnutí spojená s výrobou vína.
Vybrané -Pojem, který není nijak oficiálně dán, ale v USA se používá pro vína, která zrají delší dobu a jsou kvalitnější než většina obyčejných vín.
Vyváženost - Soulad mezi jednotlivými složkami vína – vyváženost kyselin, alkoholu, ovoce a tříslovin.
Vyzrálé - Jemné, hebké víno s nízkou kyselostí.
Zemité - Tento pojem se častěji používá pro evropská vína, která mají aromata a příchutě připomínající zemi, v některých případech až kamení nebo zeminu.
Žvýkací - Tento pojem se používá pro červená vína s patřičnou plností a vysokým množstvím tříslovin.