Hygiena v kuchyni

Myjte si ruce!

Otrava jídlem postihne v Anglii každoročně více než 5 milionů lidí. Nejdůležitější prevencí šíření bakterií je přitom mytí rukou. Jediná bakterie se může během sedmi hodin zmnožit do milionu dalších, proto si vždy před přípravou jídla umyjte ruce mýdlem.

Ruce byste si měli mýt především:

Před manipulací s jídlem

Po kontaktu s krví nebo jinými tělesnými tekutinami

Po použití toalety

Před a po přebalování dětí

Před a po ošetření zranění

Šokující výsledky průzkumu

Nedávný průzkum Britské federace pro jídlo a pití odhalil, že:

  • 26% mužů a 17% žen si nemyje ruce před každou přípravou jídla

  • 31% mužů a 17% žen si nemyje ruce pravidelně po použití toalety

Otrava jídlem

Otrava jídlem je onemocnění způsobené požitím kontaminovaných potravin nebo tekutin. Otrava může být způsobena řadou různých bakterií, virů nebo chemických látek. Nejčastějším typem onemocnění je otrava bakteriálního původu. Inkubační doba bakterií v lidském těle může trvat i několik dní, takže nemoc se neprojeví ihned.

Jaké jsou příznaky?

Symptomy se mohou lišit od velmi mírných až po vážné, obvykle jsou mezi nimi průjmy, zvracení, křeče a horečka.

Délka průběhu onemocnění?

Doba nemoci se může také lišit. Většina virových onemocnění netrvá více než 48 hodin, otrava bakteriálního původu se obvykle protáhne na čtyři až pět dní a délka problémů způsobených chemikáliemi se pak liší podle látky, která onemocnění způsobila.

Jak se onemocnění šíří?

Bakterie se šíří konzumací kontaminovaných potravin nebo vody a také přenosem mezi lidmi. Po konzumaci nakaženého jídla se bakterie rychle množí ve střevech a z těla pak vycházejí ve stolici. Nejsou viditelné lidským okem a z nemytých rukou se mohou rozšířit například na kohoutky, splachovadla, vypínače nebo kliky u dveří. Mohou se také šířit přímo mezi lidmi nebo se dostat na další potraviny.

Jak mohu zabránit šíření?

Před přípravou jídla si důkladně umyjte ruce, a pokud to bude možné, nepřipravujte jídlo pro ostatní, pokud se sami necítíte dobře.

Důkladně si umyjte ruce po použití toalety, přebalování dětí a po kontaktu s domácími mazlíčky.

Používejte mýdlo, horkou vodu a papírové ručníky – mějte vždy svůj vlastní ručník. 

Pokud se necítíte dobře, pravidelně čistěte a dezinfikujte záchodová prkénka, splachovadla, kohoutky na umývadlech, vypínače a kliky u dveří na toaletu.

Pokud pracujete s jídlem nebo k nemocem náchylnými skupinami lidí, předškolními dětmi, nemocnými nebo starými lidmi, měli byste navštívit svého lékaře, co nejdříve to půjde a zůstat doma po dobu nejméně 48 hodin, děti 24 hodin, od svého posledního projevu onemocnění.

Co mám dělat?

Zavodnění organismu. Pijte dostatek tekutin, popřípadě užijte zavodňovací roztoky dostupné v lékárnách, nebo navštivte svého doktora. Pokud pracujete s jídlem, dětmi, nemocnými nebo starými lidmi, zeptejte se lékaře na další nutné kroky. Do práce se můžete vrátit jedině tehdy, neobjevily-li se u vás za posledních 48 hodin (nebo déle podle názoru lékaře) žádné ze symptomů choroby.

Proč je důležité oznámit otravu jídlem?

Pokud se domníváte, že vaše onemocnění bylo způsobeno pokrmem z restaurace nebo jiného podniku podobného typu, místní oddělení pro zdravé životní prostředí by o tom mělo být informováno, aby se mohlo daným problémem zabývat. Pokud bude odhalena a následně odstraněna hygienická nedbalost v zacházení s potravinami, potenciální návštěvníci již nebudou vystaveni možným problémům.

Jak se mohu v budoucnu vyhnout otravě jídlem?

Kupujte potraviny od spolehlivých dodavatelů.

Ujistěte se, že potraviny nemají prošlou záruční dobu a jejich obal není poškozen.

Jídlo dovezte domů z obchodu, co nejrychleji to půjde, potraviny podléhající rychlé zkáze dejte ihned do ledničky.

Syrové a tepelně zpracované potraviny skladujte odděleně – vařené jídlo mějte v lednici nad syrovým a syrové maso s rozmrazujícími se potravinami skladujte na dně lednice.

Mražené potraviny před vařením dobře rozmrazte, neradí-li dodavatel jinak.

Potraviny vařte důsledně a důkladně a ujistěte se, že jsou uvařené, než je jíte. Nedovařené narůžovělé maso může stále obsahovat nebezpečné bakterie.

Jídlo opakovaně neohřívejte více než jednou a před jeho konzumací se vždy ujistěte, že je horké. 

Komentáře: 0
Přečteno: 3285
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print




Tematické vyhledávání

Monini Olive Oil Evian Water Margaux

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE