Těstoviny

Těstoviny (anglicky pasta) pocházejí z Itálie a první zmínka o nich pochází z 1. století našeho letopočtu. Dnes se těstoviny vyrábí a konzumují téměř všude na světě. Vyrábějí se z nekynutého a nekypřeného těsta složeného z pšenice, pitné vody a různých přídavných látek. Těstoviny mohou být vaječné, bezvaječné, celozrnné, bezlepkové a podobně.

Těstoviny jsou nedílnou součástí jak jihoevropské, tak i celosvětové kuchyně. V Asii, Číně i Japonsku se objevují na talířích místních obyvatel téměř denně. Je užitečné zařadit těstoviny do jídelníčku, neboť obsahují velké množství složených sacharidů a bílkovin, a navíc nejsou příliš kalorické. Můžeme je připravovat na mnoho způsobů, nejběžněji jako hlavní chod nebo přílohu, například k mořským plodům, dále jako salát, zapečené s masem anebo na sladký způsob.

Existuje přes 300 různých druhů těstovin, u nás jsou zřejmě nejznámější špagety, lasagne, penne (krátké rourky), ravioli (taštičky ve tvaru čtverečků), fusilli (vřetena), tortellini (taštičky ve tvaru prstýnku plněné masem) a farfalle (malé mašličky). Mezi nejoblíbenější pokrmy z těstovin u nás patří boloňské špagety, lasagne, špagety carbonara (se slaninou) nebo třeba klasické české nudle s mákem. 

Komentáře: 0
Přečteno: 1668
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print




Tematické vyhledávání

Monini Olive Oil Evian Water Margaux

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE