Český kapr 2010

Neděle, December 05, 2010, 11:33 PM

Tento víkend jsem měl tu čest být porotcem v soutěži Český kapr, která se konala v hotelu Zvíkov na Zvíkovském podhradí. Již pátý ročník soutěže byl skvěle organizován Šumavskou pobočkou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC).

Sám za sebe musím říci, že vařit kapra považuji za velkou výzvu, tato v našich krajích tak rozšířená ryba, není na přípravu totiž ani trochu jednoduchá. Začnu u kostí, oproti pstruhům, nebo candátům má kapr velké množství drobných kůstek, které je skoro nemožné odstranit. Nacházejí se v horní části filetu a v celé ocasní části, jediná možnost jak podávat kapra bez kostí je malé kůstky rozřezat i s masem na cca 2 milimetrové plátky, které drží pohromadě pouze kůže. Pokud takto kapří filet připravíme a následně ještě dobře uvaříme, jedná se ovšem o vybranou pochoutku.

Ale zpět k soutěži, v hlavní části se účastnilo 6 juniorů a 7 seniorů, každý z nich měl na přípravu svých pěti porcí kapra 45 minut. Kvalita předvedených výkonů nebyla vždy 100 procentní, v každé skupině se vždy našlo několik opravdu zajímavých pokrmů, na téma kapr v tradiční regionální kuchyni.

Vítězný pokrm, byl nakonec Pečený filet kapra s černou omáčkou pastiňákovou kaší a smaženým mlíčím.

Soutěž Český kapr je jistě přínosná pro rozvoj regionální gastronomie a to je zajisté cesta na dlouhou trať. Ale věřím, že díky takovým lidem, jako jsou paní Pitrová a pan Pitra, hlavím organizátorům této soutěže, budeme mít možnost navštěvovat více a více kvalitních restaurací i mimo hlavní město.

 

 

Komentáře: 0
Přečteno: 2432
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Komentáře 0




Tematické vyhledávání

Roman Paulus
O mně
Ještě stále bych sám sebe popsal jako kluka, který rád vaří, cestuje, učí se řeči a nové věci, ale nechodí rád do školy a proto se stal kuchařem. Důležitá je praxe a já jsem se všechno, co umím, učil za pochodu. Radím každému najít si svůj styl přijímání informací. Já jsem se tímto mým stylem dostal až k mé prácí šéfkuchaře hotelu Alcron, kde pracuji od roku 2008. O čem chci psát: Z pohledu člověka, který se pohybuje v různých kuchyních přes 20 let, bych rád přenesl trochu té fantastické atmosféry kuchyně Alcronu mezi hosty, kteří kuchaře znají většinou jen skrze jejich jídla na talíři.
Registrovaný uživatelRoman Paulus
Členem od: 14 June 2010

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE