Krásný život kuchaře

Čtvrtek, August 26, 2010, 08:44 PM

Jdi se učit kuchařem, budeš v teple, jídla bude dost a práci budeš mít jistou, protože jíst se bude pořád, často slýchávají školáci od svých babiček, nevědouce jakouže profesi si mají v 15ti letech vybrat za svoje celoživotní poslání.

Ono pravdy je na tomto rčení hodně, často se ale stává, že z tepla je vedro, jídla je až za přípustnou hranici cholesterolu v krvi a jí hosté opravdu pořád, nejčastěji 3 minuty před zavírací dobou kuchyně.

Proč ale stále dokola tolik kuchařů považuje svoji profesi opravdu za poslání a nikoli jen za „ prostě chodit do práce“, odpověď je jednoduchá, kuchařina je to nejkrásnější řemeslo na světě.

Náročné podmínky pro práci v kuchyni stmelují kolektiv, člověk se prostě musí spolehnout jeden na druhého a úsilí celého týmu se vždy potká na talíři v podobě křupavého chřestu, krásně propečeného kousku masa a lehké našlehané omáčky.

Pokud jeden článek (kuchař) v řetězci selže, celé jídlo bude hodnoceno špatně. Naopak společně sdílená radost nad dokonalým pokrmem je tmel na stavbu dobře fingujícího kuchyňského týmu. S tím budou myslím souhlasit všichni moji kolegové kuchaři.

Za posledních 5-6 let se prestiž kuchařského povolání dostává na společenském žebříčku stále výše a výše. Myslím, že je motivací pro každého začínajícího kuchaře vidět opravdové šéfy v televizi v hlavních vysílacích časech, o vaření se mluví napříč celou společností a to je jen dobře.

Mladý kuchař má před sebou jak říká klasik jen pot, slzy a utrpení, ale věřte mi, stojí to opravdu za to, s naším řemeslem se dá cestovat, poznávat zajímavé lidi po světě zdokonalovat se ve vaření, učit se řeči a ještě si za to všechno nechat platit, jak říkám ideální povolání.

Komentáře: 0
Přečteno: 1851
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Komentáře 0




Tematické vyhledávání

Roman Paulus
O mně
Ještě stále bych sám sebe popsal jako kluka, který rád vaří, cestuje, učí se řeči a nové věci, ale nechodí rád do školy a proto se stal kuchařem. Důležitá je praxe a já jsem se všechno, co umím, učil za pochodu. Radím každému najít si svůj styl přijímání informací. Já jsem se tímto mým stylem dostal až k mé prácí šéfkuchaře hotelu Alcron, kde pracuji od roku 2008. O čem chci psát: Z pohledu člověka, který se pohybuje v různých kuchyních přes 20 let, bych rád přenesl trochu té fantastické atmosféry kuchyně Alcronu mezi hosty, kteří kuchaře znají většinou jen skrze jejich jídla na talíři.
Registrovaný uživatelRoman Paulus
Členem od: 14 June 2010

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE