Vařit, nebo nevařit žraločí ploutve??

Úterý, March 29, 2011, 09:03 PM

Na mé studijní cestě po Spojených arabských emirátech, jsem se více méně náhodně ocitl uprostřed etické pře. Je správné, nebo není správné podávat polévku ze žraločích ploutví?Pro méně zasvěcené, se jedná o pokrm na jehož přípravu se používají ploutve žraloků, které jsou hned po chycení živému žraloku uříznuty. Žralok je posléze ještě za živa vhozen zpět do moře, děj se vůle boží.Přez veškerou brutalitu je tento pokrm, jeden z nejtradičtějších v čínské kuchyni a nutno podotknout, že také jeden z nejoblíbenějších.Minulý týden se v hotelu kde právě pobývám konala slavnoství večeře slovutného gurnetského klubu. Večeře se odehrála v jedné ze 14ti restaurací toho hotelu, jejíhš jméno je China club.V menu byla zařazena jak jinak také tradiční polévka ze žraločích ploutví. Jeden z hostu, byl také německý velvyslanec v Dubaji, který byl na večeři pozván ředitelkou hotelu jako vzácný host na ůčet podniku. Při podávání polévky se zhrozil a nejenže jídlo odmítl, ale následně si osobně stěžoval u nejčtenejšch místních novin a skandál byl na světě.Ještě asi týden poté (což je na Dubaj opravdu dlouho) byl místní šéfkuchař bombardován dotazy hostů a novinářů, jakže to jen s tou polévkou vlastně je. Výsledek se dostavil poměrně záhy China club už žraločí polévku na svém menu nemá. Jedni se radují druzí si klepou na čelo existuje totiž ještě několik čínských restaurací kam německý velvyslanec nechodí a kde se polévka servíruje s radostí dál.Celá tato historka mě inspirovala k zamyšlení o tom jak zvláštně a nespravedlivě posuzujeme my lidé z určitých částí světa zabíjení zvířat za účelem konzumace.Zažívám podobné pocity poměrně často při kurzech vaření které u nás v hotelu pořádáme. Hosté se pokaždé diví že živého humra, kterého budou mít za několik okamžiků na talíři zabíjím před jejich očima vhozením do vroucí vody. Na mou námitku, že i hovězí maso které se bude připravovat jako další pokrm, pochází ze živého zvířete, slýchávám častokrát námitku „ to my víme ale na zabíjení krávy se nemusíme dívat“Něco to řekl bych on nás lidech vypovídá a myslím že bychom si předtím než každý z nás šmahem odsoudí žraločí polévku, mohl každý zamést před vlastním prahem a ve své vlastní ledničce.

Komentáře: 3
Přečteno: 6349
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Komentáře 3




Lukas Registered user August 22, 2012
02:00 AM

Ahoj.

Dlouhodobe zastavam nazor, ze by clovek mel jist pouze tolik a takove maso, ktere je sam schopen "zpracovat" - vcetne zabiti dotycneho tvora.

Plno lidi vicemene vnima maso pouze jako "hmotu". Jakakoliv ucta je tatam.

Vhození humra do vroucí vody je naprosto nesrovnatelné se získáváním žraločích ploutví.

Je to paradox, většinou bývají polévky naopak dokonalým příkladem využití každého kousku zabitého tvora.

Problém žraločí polévky je ještě v tom, že hraje ne pouze labužnickou nebo konzumní, ale i "ozdobnou" funkci. Že je pozérským artiklem a tak i příliš masovým.

Navíc nejedná se o jediný pokrm, který by si člověk asi měl odpustit při pohledu jeho hodnotu, která mnohonásobně převyšuje nákupní cenu. Je víc jídel, která za sebou zanechávají černou stopu, mnohem dalekosáhlejší a závažnější, než drobné odlehčení peněženky. Mizí-li žraloci z vod, pak je dobré si tuto polévku odpustit. Člověk nikdy neví, co je s čím provázáno a tak by si kvůli vyhynulým žralokům člověk třeba nepochutnal ani na tom humrovi.

Kuchař i majitel podniku by v těchto ohledech měl bý osvícený, před zákazníkem.

RomanPaulus Registered user April 04, 2011
07:05 PM

Diky za prispevek,
urcite souhlasim, rikal jsem to take dnes kolegum v China clubu, ale oni tedy zraloka nejdrive zabiji a potom mu ty ploutve odriznou. Maso ale nepouzivaji a nejsou schopni mi rici proc.
Skoda jen ze se nezname jmenem, ja jsem Roman, prijde mi zbytecne mit zkratky, bavime se preci o jidle.

Ahoj

spazik Registered user March 29, 2011
10:21 PM

Myslím že klíčové je to, že žraloka zmrzačí a odhodí do vody. Proč ho nezpracují celého? Žraločí maso se snad nekonzumuje?

Tematické vyhledávání

Roman Paulus
O mně
Ještě stále bych sám sebe popsal jako kluka, který rád vaří, cestuje, učí se řeči a nové věci, ale nechodí rád do školy a proto se stal kuchařem. Důležitá je praxe a já jsem se všechno, co umím, učil za pochodu. Radím každému najít si svůj styl přijímání informací. Já jsem se tímto mým stylem dostal až k mé prácí šéfkuchaře hotelu Alcron, kde pracuji od roku 2008. O čem chci psát: Z pohledu člověka, který se pohybuje v různých kuchyních přes 20 let, bych rád přenesl trochu té fantastické atmosféry kuchyně Alcronu mezi hosty, kteří kuchaře znají většinou jen skrze jejich jídla na talíři.
Registrovaný uživatelRoman Paulus
Členem od: 14 June 2010

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE