Vařit, nebo nevařit žraločí ploutve??

Úterý, March 29, 2011, 09:03 PM

Na mé studijní cestě po Spojených arabských emirátech, jsem se více méně náhodně ocitl uprostřed etické pře. Je správné, nebo není správné podávat polévku ze žraločích ploutví?Pro méně zasvěcené, se jedná o pokrm na jehož přípravu se používají ploutve žraloků, které jsou hned po chycení živému žraloku uříznuty.

Komentáře: 3
Přečteno: 5961
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Jak se vaří v televizi?

Středa, February 02, 2011, 11:24 PM

Příští týden, mě opětovně čeká natáčení krátkých televizních receptů pro televizi Nova a její pořad Tescoma s chutí.

Komentáře: 0
Přečteno: 3178
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Kdy utíkat a kdy neutíkat od stolu

Pátek, January 14, 2011, 04:31 PM

Už ani nevím jak často jsem již zažil situaci, kdy jsem právě na talíř nalil poslední kapku omáčky, hotové jídlo posílal za hosty a zrovna v ten okamžik mi kolega číšník z dálky říká „host právě odešel“.Myslím že nenajdu žádného z kolegů kuchařů, který by nikdy nezažil, frustraci při výdeji jídla o které právě mluvím.

Komentáře: 0
Přečteno: 3534
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Fenomén zvaný ryba dne

Neděle, December 26, 2010, 10:58 PM

Prostě mi to nedá, abych jeden z mých článků nevěnoval jídlu, které je u našich hostů nejoblíbenější. Nejedná se totiž o žádný 1 pokrm, ale o rybu dne. Co se za tím skrývá? Již od doby mého předchůdce Jiřího Štifta (za což mu tímto děkuji) se v obou našich restauracích každý den podává čerstvá ryba, přirozeně čerstvá.

Komentáře: 0
Přečteno: 2733
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Silvestrovský kurz vařený byl jeden z nejlepších

Úterý, December 07, 2010, 12:49 AM

Minulý týden jsme s našimi žáky vařili silvestrovské kanapky. Vím, že samochvála smrdí, ale nemůžu jinak nežli tento kurz hodnotit jako jeden z nejlepších, který jsem za skoro dva a půl roku v Alcronu zažil.

bruschetta s hovězím carpaciem

Na fotkách tři kanapky na našeho kurzu minulý týden

Komentáře: 0
Přečteno: 2428
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Český kapr 2010

Neděle, December 05, 2010, 11:33 PM

Tento víkend jsem měl tu čest být porotcem v soutěži Český kapr, která se konala v hotelu Zvíkov na Zvíkovském podhradí. Již pátý ročník soutěže byl skvěle organizován Šumavskou pobočkou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC).

Komentáře: 0
Přečteno: 2093
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Jaký byl kurz francouzské kuchyně

Neděle, November 28, 2010, 12:28 AM

Nedá mi abych, nezmínil náš poslední kurz vaření, ve čtyřech hodinách jsme spolu s našimi žáky prošli několik pokrmů z klasické francouzské kuchyně.

Začali jsme přípravou artyčoků, čištěním, vařením a následně dalším zpracováním. Poté co jsme si uvařili artyčokové ragú, složené z kořenové zeleniny, česneku, bylinek a sušených rajčat, jsme jako doplněk, orestovali žabí stehýnka.

Komentáře: 0
Přečteno: 2744
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Jak se vaří 3 hvězdy Michelin

Neděle, November 14, 2010, 11:07 PM

Až si budu úplně jistý, jak zodpovědět tuto otázku bude se mi také snadněji věřit, že pro naši restauraci Alcron jednou hvězdičku získáme. Nicméně jsem již navštívil několik hvězdičkových restaurací, jako host v kuchyni a také jako host v restauraci samotné.

A proto jsem se rozhodl stručně popsat můj zážitek z nejlepší Italské restaurace La Pergola, kde již přes 10 let vládne paradoxně německý šéfkuchař Heinz Beck.

Komentáře: 0
Přečteno: 3987
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Malý, velký, nebo žádný jídelní lístek?

Neděle, November 07, 2010, 11:44 PM

V poslední době se mezi gastronomy všech druhů, šíří oprávněná diskuze o obsáhlosti jídelních lístků, v českých restauracích.

Tato diskuze je zajisté správná a potřebná, ve většině českých hospod je nabídka opravdu velká, ale jen na papíře. V každé kolonce je bezpočet pokrmů z kuřecího a jiného masa. Při objednání jídla se následně nesnažíme divit, většina jídel vypadá a chutná stejně. Zárovně musí být každému jasné, že 1 či 2 kuchaři v kuchyni, prostě a jednoduše nemůžou zvládat vařit tolik jídel v dobré kvalitě.

Komentáře: 0
Přečteno: 2418
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Jak vaříme s Bontonem

Čtvrtek, November 04, 2010, 11:47 PM

Již několik týdnů mám tu milou povinnost vařit každou sobotu na vlnách rádia Bonton. Jistě není to klasické vaření v kuchyni, jedná se o vaření virtuální, ale je to skoro stejná zábava, musím říci.

S kolegyní Petrou se snažíme přiblížit posluchačům, přípravu snadných i složitých pokrmů, pravda trochu odlehčenou formou.

Každý týden máme vybrané téma, které se snažíme v jedné hodině, detailněji rozebrat.

Komentáře: 0
Přečteno: 2152
Přečtěte si více
Přidejte komentář
RSS
Print

Tematické vyhledávání

Roman Paulus
O mně
Ještě stále bych sám sebe popsal jako kluka, který rád vaří, cestuje, učí se řeči a nové věci, ale nechodí rád do školy a proto se stal kuchařem. Důležitá je praxe a já jsem se všechno, co umím, učil za pochodu. Radím každému najít si svůj styl přijímání informací. Já jsem se tímto mým stylem dostal až k mé prácí šéfkuchaře hotelu Alcron, kde pracuji od roku 2008. O čem chci psát: Z pohledu člověka, který se pohybuje v různých kuchyních přes 20 let, bych rád přenesl trochu té fantastické atmosféry kuchyně Alcronu mezi hosty, kteří kuchaře znají většinou jen skrze jejich jídla na talíři.
Registrovaný uživatelRoman Paulus
Členem od: 14 June 2010

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE